Je ruikt in je hersenen?

Net als zien, horen, voelen en proeven beleef je ruiken pas, als de geursignalen de receptoren van de hersenen hebben bereikt. Geur wordt dan door allerlei processen in de hersenen en andere systemen vertaald door het zgn. olfactorische (reuk) zintuigsysteem.

Een geur wordt allereerst opgemerkt in het neusslijmvlies, dat zich in het bovenste deel van de neus bevindt, achter de neusbrug. Dit reukslijmvlies bevat reukzenuwcellen, die de geurmoleculen door gaatjes in het zeefbeen naar de hersenen sturen. Boven het zeefbeen bevinden zich uitstulpingen in het slijmvlies (cilia) waar de moleculen zich binden aan zgn. receptoren (speciale ontvangers van bepaalde geur-moleculen). Deze receptoren registreren het signaal van de geur en zetten deze om in signalen die door de hersenen verwerkt kunnen worden.

Essentiële oliën hebben direct en indirect een effect op de hersenen waardoor stoffen vrijkomen die ons gevoelsleven en onze emoties kunnen beïnvloeden. Zo komen o.a. lichaamseigen morfineachtige stoffen vrij zoals endorfinen en encefalinen. Deze chemische boodschappers zijn stoffen die ons welbevinden gunstig beïnvloeden en helpen bij het behandelen van angsten en depressies. Het zijn belangrijke pijnonderdrukkers.

Uit onderzoeken is gebleken dat bepaalde geuren een effect hebben op de hersengolven. Zo kunnen rustgevende oliën het patroon van hersengolven veranderen naar een ritme dat leidt tot rust en kalmte bij de mens. Kruidigere oliën kunnen echter hersengolven tot actieve patronen stimuleren en werken daardoor over het algemeen opwekkend.

Essentiële oliën bevatten zeer veel werkzame moleculen die verschillend zijn in hun uitwerking op de hersenen en dus ook op ons lichaam en psyche. Beleving en waardering van geuren verschilt dus van persoon tot persoon.