Je steeds minder enzymen hebt naar mate je ouder wordt?

Omdat de moderne mens (Homo Sapien) eigenlijk is “ontworpen” om maximaal 50 jaar oud te worden, en je eetpatroon gedurende je leven diverse malen veranderd, kun je je wellicht voorstellen dat de binnenkant van je lichaam ook mee-veranderd over de jaren.
Zo ook de binnenkant van je spijsverteringsstelsel!

Waar je spijsvertering ooit alleen gewend was aan moedermelk, moest het in een paar jaar daarna alweer wennen aan semi-vast voedsel en in latere jaren zelfs aan alleen vast voedsel. Vroeger waren mensen veel meer gewend aan eten dat al fermenteerde, waardoor er dus veel minder gevraagd werd van de enzymen, in tegenstelling tot de moderne voeding die vaak door het productieproces bijna niet meer voor voedsel door zouden mogen gaan… De enzymen in het spijsverteringsstelsel veranderden dus mee.

En dan komen we dus weer bij de levensduur van ons lichaam, waarbij de latere jaren van ons huidige levenswijze eigenlijk geen rekening meer kan worden gehouden met de manier waarop ons voedsel moet worden verteerd… Oftewel: we moeten ons dieet aanpassen (wat eigenlijk altijd goed is – lactose- en glutenvrij, kefir of kombucha), of we gaan de enzymen een handje helpen met het toevoegen van supplementen aan ons eetpatroon.

Mocht je meer willen weten over de supplementen, vraag het ons!