Wat zijn enzymen en wat doen ze?

Enzymen zijn cruciaal voor de vertering en opname van voedsel en spelen een hoofdrol bij het stimuleren van de darmgezondheid. Onverteerde voeding richt een ware verwoesting aan in het lichaam en veroorzaakt een wildgroei van gist, schimmels, parasieten, bacteriën en micro-organismen, die het begin zijn van ziekten en ontstekingen in het lichaam. Enzymen zijn natuurlijke katalysatoren, gemaakt van eiwitten, die chemische reacties versnellen en de vitaminen, mineralen en aminozuren in voedsel vrijmaken.

Enzymen zijn zeer specifiek, en elk type enzym zal slechts één soort “voedsel” “afbreken”. Vetten worden afgebroken door enzymen die lipase worden genoemd en dit proces vindt plaats in de mond. Lipase zit in je speeksel. Eiwitten worden afgebroken door enzymen die protease (pepsine) worden genoemd en dit proces vindt plaats in de maag. Koolhydraten (ook wel zetmeel genoemd) worden afgebroken door enzymen die amylase worden genoemd en dit proces vindt plaats in de dunne darm. Zie hieronder een voorbeeld van het proces.

Enzymen kunnen echter niet werken zonder co-factoren, en elk enzym is ontworpen om te werken met een bepaalde co-factor. Je hebt gehoord van deze co-factoren – ze worden “mineralen” genoemd. Tenzij een enzym vergezeld wordt door zijn co-factor/mineraal, of een vervangende co-factor/mineraal, zal het gewoon niets doen. Er zijn achttien co-factoren/mineralen in de menselijke voeding.

Helaas zorgt het moderne dieet van vandaag vaak voor een onevenwichtige voeding met zowel mineralen als enzymen. Daarom zijn supplementen belangrijk: zij kunnen ons helpen de voedingsbalans te herstellen, zodat we de meeste voedingsstoffen uit ons voedsel kunnen halen. Young Living heeft 4 ondersteunende enzymen, Essentialzymes-4, Essentialzyme, SulfurZyme, en Detoxzyme, plus een speciaal op kinderen toegesneden product, Mightyzyme.